Rathaus, Wien/Vídeň
Monumentální novogotická radnice byla postavena v letech 1872-1883 podle návrhu vídeňského architekta Friedricha von Schmidta. V r. 1882 byla na centrální věž instalována socha vlajkonoše. Od r. 2012 probíhá rozsáhlá rekonstrukce, která by měla být dokončena v r. 2023.
Hlavní část průčelí
© Luděk Vláčil 12/2019
Graficke pismenko Vídeň (německy Wien) je hlavní město Rakouska a od 1. ledna 1922 také jednou z jeho spolkových zemí, která je obklopena územím spolkové země Dolní Rakousy. Vídeň rozkládající se kolem řeky Dunaj je největším rakouským městem a politickým, hospodářským i kulturním centrem. Město má dnes přibližně 1,8 milionu obyvatel, z čehož je 49 % přistěhovaleckého původu. Vídeň má mnoho památek a její historické centrum bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Výraznou dominantou náměstí Friedrich-Schmidt-Platz je neogotická radnice (Rathaus). V budově sice sídlí vídeňský starosta a také městská rada a zemská vláda, ale její ...

historie

Novogotická radnice byla postavena v letech 1872-1883 podle návrhu Friedricha von Schmidta, po němž bylo pojmenováno náměstí, na kterém se budova nachází. 21. října 1882 byla na centrální 98 m vysokou věž instalována kovová socha tzv. Rathausmanna (radniční muž), která se brzy stala jedním ze symbolů města. Socha od Ludwiga Wilhelma znázorňuje vlajkonoše v brnění. Věž tak dosahuje výšky 104 metrů. Radnice, včetně 7 nádvoří, s celkovou rozlohu

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.radynacestu.cz, https://de.wikipedia.org a další, 9.12. 2019
    Rakousko