Pozdně barokní plastika umístěna na nízkém krychlovém soklu s mocnými bočními volutami. Stojící postava světce v kontrapostu s obnaženou levou nohou a odhalenou hrudí. U nohou světce sedí beránek. Chráněná kulturní památka od r. 1964.
Socha sv. Jana Křtitele v Mitrovicích u Moravičan
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Mitrovice jsou malá osada spadající pod Moravičany, jihovýchodně od Mohelnice. Leží i mimo místní komunikace, do Mitrovic vede pouze malá odbočka z hlavní silnice vedoucí z Moravičan, přes Doubravice do Bílé Lhoty. Sochu sv. Jana Křtitele najdeme uprostřed osady na cestě končící u řeky Moravy, nedaleko od kaple sv. Josefa.

popis

Socha sv. Jana Křtitele je pozdně barokní plastika, přesahující svou významnou kvalitou rámec okresu. Plastika je umístěna na nízkém krychlovém soklu s mocnými bočními volutami, zdobené vpředu mušlí s ornamentem. Stojící postava světce v silně zdůrazněném kontrapostu s obnaženou levou vykročenou nohou a odhalenou hrudí. Pravá ruka v gestu kázání je nad loktem zahalena do drapérie roucha, levá obnažená ruka přidržuje zavřenou knihu, opřenou o

socha, monument
     Šumperk  (SU)