Smírčí kříž zde stojí na paměť dvou morových období. Předpokládá se, že tento doklad někdejšího trestního práva pochází ze 16. stol. i když letopočty na něm říkají něco jiného. Kříž s krátkými tupými rameny vysoký 75 cm, široký 67 cm a jeho tloušťka je 27 cm. Je kulturní památkou ČR od roku 1964.
Smírčí kříž v Doubravici u Moravičan.
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Doubravice jsou místní části obce Moravičany a leží 5 km jihovýchodně od Mohelnice a 10 km severozápadně od Litovle. Nachází se na okraji CHKO Litovelské Pomoraví. Smírčí kříž najdete na jižním okraji vsi u křižovatky silnic na Palonín a Řimice. V jeho blízkosti se nachází pěkná socha sv. Jana Nepomuckého.

popis

Jednou z památek, které můžeme v Moravičanech a nejbližším okolí nalézt, je zajímavý menší pískovcový smírčí kříž. Ten je k vidění na konci Doubravice ve směru na Litovel. Přestože letopočty na kříži říkají něco jiného, všeobecně se předpokládá, že tento doklad někdejšího trestního práva pochází ze 16. století. Doubravický smírčí kříž zde stojí na paměť dvou morových období. Smírčí kříž s krátkými tupými rameny je vysoký 75 centimetrů, široký 67

křížek, boží muka
     Šumperk  (SU)