Pozdně barokní trojboká zděná boží muka nechal vystavět v roce 1811 žlutický lékař Franz Kunz. Roku 1845 byla poničena bleskem a následně obnovena. Po roce 1945 chátrala. V letech 1983-1984 byla rozebrána a znovu sestavena na novém místě, několik desítek metrů severně od původního stanoviště.
© Milan Caha 08/2019
Graficke pismenko Boží muka stojí při křižovatce silnice II/205 s místní komunikací vedoucí do Větrušic. Přímo u nich je autobusová zastávka linky spojující Žlutice s Karlovými Vary.
29.11. 2019

popis

Netypická boží muka mají tvar zužujícího se trojbokého hranolu, ukončeného římsou, na níž dosedá stříška ve tvaru trojbokého jehlanu. Jsou zděná a nabílená. V čelní straně bývaly původně tři výklenky, jeden byl určen pro dřevěný relikviář, druhý pro obraz sv. Peregrína, nahrazený později obrazem Panny Marie malovaným na železné desce z roku 1845 od malíře Johanna Müllera ze Žlutic. Po rekonstrukci mají boží muka pouze dva výklenky, navíc v

křížek, boží muka
    Karlovarský kraj