Kaple sv. Šebestiána vznikla okolo 2. pol. 18. stol. Drobná sakrální architektura, významný krajinotvorný prvek. Zděná neorientovaná kaple obdélného půdorysu s trojbokým závěrem. Na vrcholu štítu jednoduchý latinský kříž z kovu. Na podlaze dochována keramická dlažba čtvercového formátu. Chráněná kulturní památka od r. 2016.
Kaple sv. Šebestiána na okraji Mohelnice u Křemačovského rybníka.
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Kapli sv. Šebestiána najdeme asi 2 km severozápadně od centra Mohelnice. Leží u Křemačovského rybníka, u začátku rybníka jižním směrem. Ze silnice není vidět, ale dojedeme k ní po polní cestě vedoucí po levé straně rybníka, od silnice asi 200 m. Okolí kapličky není udržované.

historie

Kaple sv. Šebestiána vznikla okolo 2. poloviny 18. století. Jedná se o drobnou sakrální architekturu, významný krajinotvorný prvek. Podle údajů v městské kronice Mohelnice byla nazývána Šádova, protože ji nechal postavit vlastním nákladem mohelnický měšťan Alois Schad. Zasvěcena od začátku byla sv. Šebestiánovi, ochránci před morovou nákazou. Jeho dřevěná podobizna bývala umístěna v nice nad vchodem. Kaple je hodnotná pozdně barokní sakrální

popis

Kaple sv. Šebestiána je zděná neorientovaná kaple obdélného půdorysu s trojbokým závěrem, je situována volutovým štítem na severovýchod a závěrem na jihozápad do mírného svahu. Fasádu člení nízký sokl v přízemí. Lizény jsou provedeny jak pod průběžnou, tak pod korunní římsou. Hlavní průčelí je prolomeno dveřním otvorem s půlkruhovým záklenkem a párem horizontálních klenáků. Dveře jsou novodobé železné. Charakter hlavnímu průčelí dávají

Šumperk  (SU)
    Mohelnice