Budova původně německé školy vznikla v l. 1873-1875 na místě tří středověkých domů. Nejkrásnější částí stavby je slavnostní sál dokončený r. 1892, který je na všech stěnách i na stropě vyzdoben freskami ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu. Dnes kulturní památka ČR.
Slavnostní sál
© Luděk Vláčil 11/2019
Budova školy, zvané Komenium, se nachází v centru města severně od Horního náměstí v ulici 8. května v sousedství monumentálního kostela sv. Mořice.
30.11. 2019

historie

Budova původně německé školy vznikla v letech 1873 až 1875 podle projektu Vincenze Kühna a Augusta Krumholze sloučením tří středověkých domů. O sochařskou výzdobu se zasloužil Franz Melnitzký. Mohutná čtyřpodlažní budova se čtyřmi nádvořími byla ve své době největší školou města. Její výstavba zaujala i samotného císaře Františka Josefa I., který nad stavbou převzal patronát a školu po otevření údajně i osobně navštívil. Nejkrásnější částí

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.olomouc.eu, https://pamatkovykatalog.cz a další, 30.11. 2019
     Olomouc  (OL)