Autorem barokní sochy je olomoucký sochař Jan Michael Scherhauf. Pochází z roku 1773. Socha vysoká cca 3,9 m. Výška bočních andílků 60 cm a sv. Jana Nepomuckého 190 cm. Stojící postava světce v kontrapostu. Chráněná kulturní památka od r. 1964.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Moravičanech, Doubravici
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Doubravice jsou místní části obce Moravičany a leží 5 km jihovýchodně od Mohelnice a 10 km severozápadně od Litovle. Nachází se na okraji CHKO Litovelské Pomoraví. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdete na jižním okraji vsi, v křižovatce silnic na Palonín a Řimice. V její blízkosti se nachází pěkný smírčí kříž.

historie

Autorem doubravické barokní sochy sv. Jana Nepomuckého je známý olomoucký sochař Jan Michael Scherhauf, který se podílel mimo jiné také na výzdobě olomouckého katedrálního dómu nebo sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci. Doubravickou sochu nejznámějšího českého světce nechal postavit v roce 1773 tehdejší správce zdejšího panství Jan Nepomuk Tkaný, pravděpodobně na počest svého patrona. Plastika je jedním z nejkvalitnějších děl rokokového

popis

Plastika na dvoustupňovém podstavci. Hranolový sokl na obdélné základně má profilovanou patku, horní římsa segmentová, stočená na konci do voluty. Stojící postava světce ve výrazném kontrapostu, pravá noha uvolněna. Postava oděná do kleriky, pravá připažená ruka drží biret. Hlava pootočená ke kříži s korpusem v levé ruce. Kolem hlavy kovová obroučka s hvězdami. Vzadu na podstavci letopočet 1773. Po stranách postamentu jsou křídla, ukončená nad

socha, monument
     Šumperk  (SU)