Kostel v kupecké osadě Slavonice vznikl zřejmě v II. polovině 13. století. Současná stavba z II. poloviny 14. století, v I. polovině 16. století dostavěna městská věž. Úpravy a doplňky v 17. a 18. století. Puristická renovace 1903–16.
kostel s dominantní věží z Horního náměstí
© Jan P. Štěpánek 10/2014
Graficke pismenko Městská věž vévodící celému náměstí byla vystavěna v letech 1503-1549 v místech původní sakristie. V šestém patře býval byt hlásného. Dnes je přístupná a poskytuje výhled jak na krásné náměstí tak i na okolí města. Výška ochozu dosahuje 33,59m (celková výška 56,5m).

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Slavonicích
    Počátky farního kostela ve Slavonicích jsou nejasné. Literatura připouští možnost existence opevněného dvorce na výšině nad potokem (obdoba telčského týna u dnešního kostela sv. Ducha), ta však nebyla zatím prokázána archeologicky. Jiné prameny naopak předpokládají, že osada německy mluvících kupců, vzniklá vedle původní slovanské osady, užívala starší svatyni, stojící na místě špitálního kostela sv. Jana Křtitele (viz heslo). Dnešní farní