Barokní novostavba kostela sv. Bartoloměje z let 1780–1787 postavená dle projektu pražského stavitele Jana Josefa Pachnera. Stojí na místě kostela, jehož existence je doložena ve 14. století, který musel být z důvodu špatného stavu roku 1771 uzavřen a roku 1780 zbořen. Památkově chráněn od r. 1958.
© Milan Caha 10/2019
Graficke pismenko Dušejov leží na západním okraji okresu Jihlava, na silnici č. 602 spojující Jihlavu s Pelhřimovem, nejbližší vlaková stanice je ve Dvorcích u Jihlavy. Obcí neprochází žádná značená turistická trasa. Obec je doložena roku 1238, je ale pravděpodobně starší. Narodil se zde Vincenc Dvořák, děkan a rektor na záhřebské univerzitě, považovaný za zakladatele moderní chorvatské fyziky.
28.11. 2019

historie

Jednolodní obdélníkový kostel s polokruhově uzavřeným kněžištěm byl vystavěn v letech 1780 – 1787 podle projektu pražského stavitele Jana Josefa Pachnera. Nový kostel stojí na místě kostela, jehož existence je doložena již ve 14. století a který musel být z důvodu špatného stavu v roce 1771 uzavřen a posléze v roce 1780 zbořen. Z původního kostela se v interiéru dochovala kamenná křtitelnice a ve věži zvon z roku 1698. Nový kostel byl vysvěcen

Jihlava  (JI)
    Dušejov