Letohrádek královny Marie

Balčik, Балчик
Bývalé letní sídlo rumunské královny Marie Alexandrine Victorie z Edinburghu. Letohrádek postavený na pobřeží Černého moře. Královna Marie si nechala postavit své letní sídlo, nově vystavěný orientální palác, jehož součástí je i minaret. Je možno si palác prohlédnout. Je zde i výstava obrazů.
Letohrádek královny Marie bulharském Balčiku
© Pavel Vítek 07/2017
Graficke pismenko Balčik je nejsevernější významné přímořské bulharské letovisko. Balčik je velmi hezké letovisko nad širokým zálivem. Ve starověku se jmenoval Crunoi (prameny) a později Dionýsopolis -- v okolí se významně pěstovalo víno. Leží 30 km severovýchodně od centra Varny a 65 km jižně od hranic s Rumunskem.

historie

Balčik je kromě koupání v moři i lákadlem pro lidi, kteří milují umění a historii. Že jeho historie sahá do minulosti velmi daleké, potvrzují letopočty. Staří Řekové zde vybudovali už v 5. století před naším letopočtem osadu nebo malé městečko na základech území už předtím osídlených. Tehdy, v pátém století, se to zde nazývalo Crunoi , což řecky znamenalo pramen. Tento název vznikl podle velkého množství pramenů, které se nacházely v okolních

popis

V centru Balčiku si můžeme prohlédnout muzea nebo největší dominantu tohoto přímořského města - bývalé letní sídlo rumunské královny Marie Alexandrine Victorie z Edinburghu. Tento palác je nazýván Tiché hnízdo, ale také Palác královny Marie. Letohrádek je postaven na pobřeží Černého moře a spolu s dalšími budovami a zahradou tvoří komplex Dvorec Balčik. Za to, že tento nádherný komplex vznikl, může paradoxně balkánská válka, která skončila roku

technická památka
    Bulharsko