Kaple Nejsvětější Trojice pochází z roku 1833. Původně dřevěný reliéfní obraz Nejsvětější Trojice nahrazen obrazem sv. Otýlie. Drobná zděná orientovaná stavba lidového stavitelství. Kaple v majetku obce. V roce 2009 provedena oprava.
Kaple Nejsvětější Trojice v Moravičanech
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Moravičany leží 4 km jižně od Mohelnice a 12 km severozápadně od Litovle. Kapli Nejsvětější Trojice najdeme u silnice vedoucí do místní části Doubravice, až na konce obce proti výrobnímu závodu.

historie

Kaplička Nejsvětější Trojice v Moravičanech je postavena v místech, kde možná stála kaple již v roce 1713. Zda je to pravda se nedochovalo. Ale s určitostí je známo, že nynější kaplička pochází z roku 1833. V kapličce byl původně dřevěný reliéfní obraz Nejsvětější Trojice. Ten byl v roce 1942 nahrazen obrazem sv. Otýlie, který namaloval otec tehdejší vychovatelky u pana továrníka, patrona kapličky.

popis

Kaple Nejsvětější Trojice je drobná orientovaná stavba lidového stavitelství u silnice z Mohelnice do Doubravic. Stojí u cesty, takže ji nelze přehlédnout. Jedná se o památku místního významu. Kaple je v majetku obce. Jedná se o zděnou stavbu. V bočních fasádách je vždy jedno okno s půlkruhovým záklenkem. Dřevěné dvoukřídlé dveře, nahoře půlkruhovité, jsou zasazeny do portálu po stranách zdobeného pilastry a nahoře zakončeného segmentovitě

Šumperk  (SU)
    Moravičany