Katedrála postavena v letech 1880–1886. Symbolická památka na nabytou nezávislost země po Osmanské okupaci. Nádherný pohled ze zvonice. Výzdoba chrámu začala v roce 1949. V roce 2002 dokončena rekonstrukce kopule katedrály. Celá konstrukce střechy obohacena materiály na bázi zlata a stříbra.
Katedrála Zesnutí přesvaté Bohorodice v bulharské Varně
© Pavel Vítek 08/2017
Graficke pismenko Varna je největší námořní přístav v Bulharsku. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie se nachází v centru města na náměstí Cyrila a Metoděje. Vzhledem k velikosti a majestátnosti stavby je nepřehlédnutelná.

historie

Katedrála Zesnutí přesvaté Bohorodice byla postavena předním bulharským architektem Genčo Kunevem v letech 1880 – 1886 jako symbolická památka na nově nabytou nezávislost této země po okupaci Osmanskou říší. Mezi nejzajímavější patří množství fresek z pol. 20. století, vyřezávané biskupské křeslo a zlatem zdobená vitrážová okna. První kámen na stavbu chrámu položil v roce 1880 kníže Alexander I. z Battenbergu. Jméno, které bylo pro katedrálu

popis

Katedrála ve Varně je jedním ze symbolů města. Nachází se na náměstí sv. Cyrila a sv. Metoděje v centru Varny. Pohled ze zvonice na město je nádherný, ale musí se na vrchol překonat 133 schodů. Během výstavby stavitelé pracovali podle vzoru chrámu Peterhof v Petrohradu za pomoci místních materiálů. Střecha a kupole byly pokryty měděným plechem. Stavba chrámu byla provedena na začátku října 1885. Kompletní výzdoba chrámu začala v roce 1949 a v

Bulharsko