Současný klasicistní římskokatolický farní kostel sv. Petra a Pavla byl dokončen v r. 1793. Později byla přistavěna kamenná věž. Stavba vznikla na místě staršího románského kostela z 12. stol. Pod kostelem je hrobka rodu Apponyiů, v níž je pochováno několik desítek příslušníků tohoto rodu.
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Oponice leží na Slovensku v Nitranském kraji v okrese Topoľčany na levém břehu Nitry, asi 14 kilometrů jižně od Topoľčan na západním úpatí pohoří Tribeč, které patří do chráněné krajinné oblasti Ponitří. Nejznámější a turisticky nejzajímavější památkou obce je bezesporu Oponický hrad. V obci stojí ještě dva veřejnosti přístupné zámky. K dalším pamětihodnostem patří římskokatolický farní kostel kostel sv. Petra a Pavla stojící v centru obce. V jižní části kostela je hrobka oponické větve šlechtického rodu Apponyiů, která je po předchozí domluvě přístupná veřejnosti. Od rozcestí u kostela vychází zelená turistická cesta a cyklotrasy 5109 a 5112 vedoucí do chráněné krajinné oblasti Ponitří.

historie

Původně zde stávalo několik malých osad, které se postupně spojovaly. Nejstarším písemným dokumentem vzpomínajícím existenci osady s názvem Opon je listina Nitranské kapituly z 16. listopadu 1244. Již v této listině se uvádí také kostel sv. Petra a Pavla, který vznikl pravděpodobně ve 12. století. Jednalo se o románskou stavbu, jejímiž patrony byli hradní rytíři z Malých Oponic. V roce 1332 se uvádí také farnost. V 16. století přešla většina

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk, http://oponice.fara.sk a další, 19.11. 2019
    Slovensko
    Nitransky