Kaplička postavena kolem roku 1713. Rekonstrukce v roce 1945. Kaplička natřena na bílo, vnitřní plochy červené. Ve štítu reliéf sv. Floriána. Vnitřní fresková výmalba představuje obec s významnými budovami, nad tím sv. Florián hasí hořící střechu jednoho z domů. V kapličce stůl imitující dřevo.
Kaple sv. Floriána v Moravičanech
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Moravičany leží 4 km jižně od Mohelnice a 12 km severozápadně od Litovle. Kapli sv. Floriána najde na kraji Moravičan směrem od Mohelnice, na křižovatce odbočky do Loštic. U kapličky začíná podlouhlá moravičanská náves.

historie

Klasicistní kaplička byla postavena při původní cestě do Loštic kolem roku 1713. V době p. faráře Jana Karla Vraclavského, v letech 1731 – 1777, se k ní konaly průvody. V době morové epidemie, roku 1815, byla přebudována. Rekonstrukce kaple byla provedena v roce 1945, oprava střechy roku 1956. Poslední oprava proběhla v roce 2005. V kostele v Moravičanech lze nalézt barokní obraz 14 svatých pomocníků pocházející z této kaple. V kapli též stávala

pověsti

Svatý Florián byl v roce 304 našeho letopočtu s mlýnským kamenem připevněným na krku svržen z mostu do řeky Enže. Byl pohřben paní Valérií v Linci, avšak později byly jeho ostatky převezeny na místo, kde nad jeho hrobem byl v 6. století postaven klášter sv. Floriána. Svatý Florián bývá nejčastěji zobrazován jako římský voják s přilbou, mečem a korouhví vylévající z vědra vodu na hořící dům a někdy i na hořící chrám. Jeho památka je oslavována 4.

Pavel Vítek – zdroj: Životopisy svatých, 15.11. 2019

popis

Jedná se o zděnou stavbu. Kaplička je po bocích členěna vystupujícími rámci natřenými na bílo, vnitřní plochy jsou oranžově červené. Vstupní dveře dřevěné dvoukřídlé, horní část do půlkruhu paprskovitá. Ve spodní části stavby, do výšky cca 1 m, je zdivo po celém obvodu rozšířeno a natřeno šedou barvou. Ve štítu se v oválu nachází reliéf sv. Floriána. Fasády jsou ukončeny oběžnou korunní profilovanou římsou, ve středu segmentově prohnutou. Nad

Šumperk  (SU)
    Moravičany