Převýchovný tábor č. 29

Erziehungslager Nummer 29, Štráfka
Tábor 29 byl místem určeným k "převýchově" zaměstnanců hydrogenačního komplexu STW. Postavili jej v dubnu 1941 pro muže a později i pro ženy mezi hlubinným dolem Herkules a původní silnicí do Litvínova. Zničili ho britští letci nočním náletu 16.1. 1945, ale zachovaly se z něj zbytky staveb i požární nádrže.
Graficke pismenko Erziehungslager nummer 29, česky převýchovný tábor, byl postaven v dubnu 1941 za účelem potrestání totálně nasazených pracovníků hydrogenačního komplexu Hydriewerke společnosti Sudetenländische Treibstoffwerke AG, zkráceně STW, vybudovaného uprostřed mostecké pánve k výrobě pohonných hmot za II. světové války. Stavba obrovského petrochemického závodu, největšího v okupované Evropě, byla naplánována dávno před německým záborem českého pohraničí, protože se zde nacházejí zásoby hnědého uhlí s vyšším obsahem dehtu, vhodného pro výrobu pohonných hmot, které nacistické Německo nutně potřebovalo pro svoje válečné úsilí. Nacističtí plánovači dovezli do Říše ještě ...
Martin Prudký podle Mostecký benzín hoří - R. Helt, Zmizelé Záluží - M. Hrabák, Hydrák a Staliňák - M. Hrabák, A z nebe padaly bílé hvězdy.. - R. Helt, 16.11. 2019
     Most  (MO)
    Horní Litvínov