kaple sv. Valentina

Nový Šidlov
Kaple sv. Valentina je drobná sakrální empírová stavba. Pochází údajně z roku 1834. Má čtvercový půdorys a sedlovou střechu se sanktusníkem. Kolem roku 2000 byla v havarijním stavu. V letech 2005–2011 stavba zachráněna a opravena. Majetek občanského sdružení Drobné památky severních Čech. Památkově chráněná kulturní památka od r. 2007.
Kaple sv. Valentina v Novém Šidlově u Zákup
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Nový Šidlov je osada patřící do Zákup v okrese Česká Lípa. Osadu s kaplí sv. Valentýna najdeme u silnice spojující Zákupy s Novým Borem. Při jízdě ze Zákup za osadou Lasvice v klesání silnice odbočíme vlevo a asi po 500 metrech odbočíme na polní cestu. Po dalších asi 400 m mezi stromy kapličku uvidíme.

popis

Kaple sv. Valentina v Novém Šidlově je drobná sakrální empírová stavba, údajně z roku 1834. Kaple má čtvercový půdorys a sedlovou střechu se sanktusníkem. Ještě v 80. letech 20. století byla uvnitř vybavená a ve věžičce byl zvon. Avšak kolem roku 2000 byla již v havarijním stavu. Byla v takovém stavu, že měla být úplně zbourána a odstraněna. Celá kaplička byla zarostlá křovinami a volně přístupná. V letech 2005–2011 však byla stavba zachráněna a

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)