Zaniklý hrádek celosvětového spolku Schlaraffia z roku 1909 ve stylu romantického hradu s hranolovou věží a červenožlutou fasádou byl do května 2019 jedinou dochovanou stavbou v Evropě. Spolek byl založen 10. října 1859, zakladateli byli Franz Thomé a Albert Eiler.
Graficke pismenko V Jablonci nad Nisou byl spolek Schlaraffia založen roku 1909. Postavil si vlastní dům, jejímž autorem byl architekt a stavitel Emilian Herbig. Dům byl postaven ve stylu romantického hradu s hranolovou věží a červenožlutou fasádou. Dům se dochoval až do května roku 2019, kdy byl jedinou dochovanou stavbou Schlaraffie v Evropě. Dne 11. května 2019 dům, o jehož zařazení mezi kulturní památky jednalo ministerstvo kultury, bez povolení začala bourat firma Malina Safety. Hrádek přišel o věž a je závažně poškozen. Schlaraffia je mužský recesistický spolek, který byl založen 10. října 1859 v Praze. Zakladateli byl ředitel Německého divadla v Praze ...
    Liberecký kraj
     Jablonec nad Nisou  (JN)