Sousoší Panny Marie, sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého pochází z r. 1676. Některé prameny sousoší označují za soubor až z pol. 18. stol. Ve středu sousoší stojí P. Marie, po levici socha sv. Jana Nepomuckého, po pravici sv. Florián. Na římse sedí dva andílci. Chráněná kulturní památka od r. 1964.
Sousoší Panny Marie, sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého v Moravičanech
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Moravičany leží 4 km jižně od Mohelnice a 12 km severozápadně od Litovle. Sousoší Panny Marie, sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého najdeme u silnice, která vede do Doubravic, hned za mostem přes říčku Třebůvku po levé straně.

historie

Jednou z nejpěknějších památek obce Moravičany je zajímavé barokní sousoší, které zobrazuje Pannu Marii, sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého. Sousoší pochází z roku 1676. Tento soubor soch darovali obci kartuziáni a jeho současná podoba není původní. Jan Nepomucký se zde totiž objevil až v roce 1724, kdy nahradil sochu dnes již neznámého světce. Vrcholová mariánská socha představuje Immaculatu, tedy Neposkvrněnou Pannu Marii na zeměkouli, drtící

popis

Sousoší Panny Marie, sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého je ojedinělé seskupení plastik na Mohelnicku, kompozičně a výtvarně dobře řešené. Na dvakrát odstupňovaném soklu členěném nárožními pilastry, které nesou profilovanou římsu a jehož plochu člení nika v podobě čtyřlístku, je umístěn vlastní podstavec, členěný na boku pilíři a geometrickými výplněmi. Ukončuje jej římsa, na které je osazena trojice plastik. Ve středu stojí na zeměkouli ovinuté