Sloup se sousoším Panny Marie s dítětem z roku 1703. Hodnotná raně barokní plastika. Sousoší stojí ve výšce 4,2 m na kruhové základně. Panna Marie drží v levé ruce na prsou jablko, na němž má Ježíšek položenou pravou ruku. Sousoší je památkově chráněno od r. 1964.
Sloup se sousoším Panny Marie s dítětem z roku 1703 v Moravičanech.
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Moravičany leží 4 km jižně od Mohelnice a 12 km severozápadně od Litovle. Sloup se sochou Panny Marie stojí na podlouhlé starobylé moravičanské návsi. Zajímavostí návsi v Moravičanech je, že vedle tohoto sousoší Panny Marie s dítětem, ve vzdálenosti asi čtyřiceti metrů, stojí ještě jeden sloup se sousoším, rovněž Panny Marie s dítětem. Tato druhá socha je ale o 194 let mladší. Obě sochy stojí na moravičanské návsi, která je typickou hanáckou návsí s dochovanou žulovou dlážděnou vozovkou z roku 1939. V současnosti se jedná o jednu z posledních dlážděných návsí na Hané.

popis

Starší sloup se sousoším Panny Marie s dítětem pochází z roku 1703. Jedná se o hodnotnou raně barokní plastiku se zajímavým ornamentálně řešeným soklem. Sloup je samostatně stojící pískovcová skulptura vysoká asi 5,5 m. Na základní čtvercové betonové desce je osazena podstava s nízkým soklem, ukončeným zvonovnicí. Na čele podstavy je oválná kartuše s reliéfem obrácené radlice. Po stranách kartuše jsou esovitě prohnuté pásky a dole i nahoře