Kaple byla založena rodinou Pietschovou někdy mezi lety 1834-1850. Rodina ji udržovala až do r. 1945. Východně od kaple stával hřbitov, který byl zcela zrušen v r. 2013. V té době byly vykáceny také stromy okolo kaple. V r. 2014 došlo k poškození a odstranění většiny zbývajícího zdiva.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Ves Stará Libavá (dříve Stará Libava, německy Altliebe, Alt Liebe) je částí obce Norberčany ležící v okrese Olomouc. Na tzv. novém hřbitově s urnovou stěnou stávala do 60. let 20. století velká mešní kaple Navštívení Panny Marie. Na tzv. starém hřbitově, který se nacházel při severovýchodním okraji vesnice u silnice na Guntramovice, stávala malá barokní kaple z níž zůstaly jen skromné zbytky zdí.

historie

Ves Stará Libavá byla založena pravděpodobně někdy ve 13. stol. Poprvé je v písemných pramenech zmiňována v listině z roku 1397 pod názvem Stara Lybowa. Z názvu je patrné, že byla lokována slovanskými kolonisty. Ve vsi stávala odedávna velká mešní kaple Navštívení Panny Marie. Další kaple byla postavena východně od vesnice u silnice na Guntramovice pravděpodobně někdy mezi lety 1834-1850. Kaple je prvně zaznačena na II. vojenském mapování -

Luděk Vláčil - zdroj: http://znicenekostely.cz, http://www.soupispamatek.com, https://pamatkovykatalog.cz a další, 1.11. 2019

nepatrné zbytky zdí
     Olomouc  (OL)