Starobylá mešní kaple Navštívení Panny Marie r. 1956 vyhořela a nedlouho poté byla zbořena. Vyřezávaný kříž s Ukřižováním Krista z doby kolem r. 1420 byl z kaple odvezen a umístěn do hradní kaple ve Šternberku. Z areálu se zachovala pouze kamenná zeď, před kterou je kříž z r. 1900.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Ves Stará Libavá (dříve Stará Libava, německy Altliebe, Alt Liebe) je částí obce Norberčany ležící v okrese Olomouc. Na tzv. starém hřbitově stávala malá kaple, z níž zůstaly jen skromné zbytky. Na tzv. novém hřbitově s urnovou stěnou stávala do 60. let 20. století velká mešní kaple Navštívení Panny Marie. Z areálu se zachovala pouze kamenná zeď, před kterou je kříž z r. 1900 s pamětní deskou zhotovenou v r. 1994.

historie

Ves Stará Libavá byla založena pravděpodobně někdy ve 13. stol. Ve vsi stávala velká mešní kaple Navštívení Panny Marie. O této stavbě se nezachovalo mnoho informací. Není známa doba vzniku ani její vzhled. Na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy a Slezska z roku 1834 je zachycen její půdorys. Roku 1956 byla kaple, údajně dětmi, zapálena a vyhořela. Nedlouho poté došlo k její demolici. Vyřezávaný kříž s Ukřižováním Krista z

Luděk Vláčil - zdroj: http://znicenekostely.cz, http://www.soupispamatek.com a další, 29.10. 2019

nepatrné zbytky zdí