kaple č. 1
Kaple byla postavena po r. 1836, patrně někdy ve 2. polovině 19. století. V r. 2012 proběhla oprava kaple, která byla spolufinancována Evropskou unií.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Malá vesnice Nové Těchanovice (dříve též Nové Čechovice, německy Neuzechsdorf) je místní částí města Vítkov v okrese Opava v jižním Slezsku nedaleko moravské hranice. Ve vesnici v současnosti žije pouze asi 94 obyvatel. Dominantou Nových Těchanovice je kostel sv. Mikuláše z 18. stol. Nedaleko něj stojí dvě kaple z 2. poloviny 19. stol.

historie

Poprvé jsou Nové Těchanovice písemně zmíněny roku 1414. V 18. století zde vznikl kostel sv. Mikuláše a v roce 1785 i fara. Nedaleko kostela byly někdy ve 2. polovině 19. století postaveny dvě malé kaple. Na indikační skice z roku 1836 nejsou zachyceny, byly tedy vybudovány později. V roce 2012 proběhla oprava kaple, která byla spolufinancována Evropskou unií.
    Luděk Vláčil - zdroj: http://www.zaopavu.cz a další, 2.11. 2019
     Opava  (OP)