Polzerova kaple

Šumvald, Schönwald
Polzerova kaple není zaznačena na žádné historické mapě. Pravděpodobně vznikla koncem 2. poloviny 19. století nebo až v 1. polovině století následujícího. V roce 2008 byla opravena.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Podlesí je místní částí Budišova nad Budišovkou, ležící 5 km jihozápadně od města. Do roku 1949 bylo Podlesí středně velkou severomoravskou obcí nazývanou Šumvald - německy Schönwald. V současnosti zde žije již pouze 63 obyvatel a ves slouží převážně k rekreaci. Nejstarší památkou je smírčí kříž ze 16.-17. století, umístěný ve svahu u č. p. 126. Do roku 1965 byl dominantou Podlesí kostel sv. Mikuláše. Dnes je jedinou zachovalou sakrální stavbou Polzerova kaple stojící v ulici pod bývalým kostelem.

historie

Ves Šumvald (německy Schönwald, dnes Podlesí) pravděpodobně vznikla již před koncem 13. století, v době německé kolonizace. Odedávna náležela k budišovskému statku a proto se stejně jako ostatní budišovské vsi poprvé připomíná teprve v listině biskupa Bohuše ze Zvole z roku 1456. V té době se uvádí jako Schonwald. Kdy ve vsi vznikla tzv. Polzerova kaple, není známo. Uvádí se, že nějaká Polzerova kaple patřila ke kostelu a že tato rodina o ni

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.budisov.eu další, 30.10. 2019

Opava  (OP)