Kapli nechal postavit v letech 1751–1752 Johann Poltzer. Interiér vymaloval Ignác Oderlický. Po odsunu německého obyvatelstva začala kaple chátrat. V r. 2002 byla vyčištěna studenty Arcibiskupského gymnázia z pražských Vinohrad. O rekonstrukci se v r. 2006 zasloužil Ing. Vladimír Novotný.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Malá severomoravská ves Trhavice (dříve Vytrhlice, německy Reisendorf) je částí obce Norberčany, která leží v okrese Olomouc. Jedinou pamětihodností vesničky se sotva 30 obyvateli je kaple Narození Panny Marie z 18. stol., obklopená malým hřbitovem s márnicí.

historie

První písemná zpráva o vsi Trhavice (Reisendorf), je v urbáři panství Libavá z roku 1581. Osudy vsi byly společné se sousedními Norberčany a sdílely s nimi i duchovní správu. Kapli nechal postavit na své náklady v letech 1751–1752 místní sedlák Johann Poltzer. Stavba byla olomouckým biskupem povolena až poté, co se všichni místní obyvatelé písemně zavázali, že ji budou udržovat s tím, že tato povinnost bude přecházet i na další generace. Kaple

Luděk Vláčil - zdroj: informační cedule, https://neviditelnypes.lidovky.cz a další, 5.12. 2019
     Olomouc  (OL)