Současný jednolodní kostel sv. Mikuláše vznikl v letech 1764-1765 barokní přestavbou starší středověké stavby. Stavitelem kostela byl Anton Matzner. Od r. 1785 byla ve vsi také fara. Mše svaté nejsou v kostele pro špatný technický stav budovy a nezájem místních obyvatel běžně slouženy.
Kostel sv. Mikuláše
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Nové Těchanovice (dříve též Nové Čechovice, německy Neuzechsdorf) jsou místní částí města Vítkov v okrese Opava v jižním Slezsku. Ve vesnici v současnosti žije pouze asi 94 obyvatel. Dominantou Nových Těchanovic je značně zanedbaný kostel sv. Mikuláše z 18. stol. Mše svaté se v kostele běžně nekonají. Nedaleko chrámu stojí dvě kaple z 2. poloviny 19. stol.

historie

Poprvé jsou Nové Těchanovice písemně doloženy roku 1414. Kostel zde stával již ve středověku. Současný jednolodní neorientovaný kostel sv. Mikuláše vznikl v letech 1764 - 1765 barokní přestavbou starší stavby. Stavitelem kostela byl Anton Matzner. Kostel obklopuje hřbitov ohrazený kamennou zdí a doplněný márnicí. Od roku 1785 byla ve vsi také fara. Žádné podrobnější informace o kostele ani farnosti bohužel nejsou známy. Podle sčítání lidu z roku

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz, https://www.vitkov.info, https://cs.wikipedia.org a další, 21.11. 2019
    není známo
     Opava  (OP)