Současný pozdně barokní kostel sv. Vavřince byl postaven v letech 1775-1778 asi 35 m severně od svého předchůdce, který byl následně zbořen. V průběhu 19. století proběhly stavební úpravy kostela.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Severomoravská obec Luboměř (dříve německy Laudner) se nachází v Moravskoslezském kraji v okrese Nový Jičín na jihozápadním okraji přírodního parku Oderské vrchy. Obec, která má nyní přes 300 obyvatel, leží mimo železniční síť a prochází jí vedlejší silnice, vycházející u vsi Lipná ze silnice II/441 (Potštát-Odry) k severu do Spálova. Severním a východním okrajem prochází zelená turistická značka, spojující město Odry a městys Spálov. Kostel sv. Vavřince se nachází u jižního okraje zástavby vedle hřbitova. Je filiálním ve farnosti Spálov a pravidelné bohoslužby se tu nekonají.
Luděk Vláčil a Jiří Špaček, 28.10. 2019

historie

Ves je prvně vzpomínána v roce 1394 a roku 1408 se zde uvádí i dřevěný kostel s farou. V 16. století kostel sloužil evangelíkům. Po skončení třicetileté války bylo obyvatelstvo rekatolizováno. Snad již v té době zde mohl být kostel , údaje se však rozcházejí. Původní chrám stával uprostřed hřbitova až do roku 1778. Současný pozdně barokní kostel sv. Vavřince byl postaven v letech 1775-1778 asi 35 m severně od původní stavby. Kostel vznikl jako

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: http://www.lubomer.cz a další, 28.10. 2019

Nový Jičín  (NJ)