Kvalitní barokní sochařská práce. Socha z pískovce vysoká 4 m. Na podstavci stojí štíhlá postava světce v kontrapostu s mírným esovitým prohnutím. Pravá ruka přidržuje otevřenou knihu a na ní položený biret. Oděn v obvyklém kněžském rouchu. Památkově chráněno od r. 1964.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Olomouci - Chválkovicích
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Chválkovice jsou městskou částí Olomouce. Leží na východní straně statutárního města. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdeme u silnice, vedoucí na Svatý Kopeček, po pravé straně na bývalé návsi, 100 m před kostelem sv. Barbory.

popis

Velmi kvalitní barokní sochařská práce. Dílo neznámého olomouckého sochaře 18. století. Socha z pískovce výšky cca 4 m stojí na návsi, na jižní straně poutní aleje. Na obdélném, vpředu do půlkruhu předstupujícím kamenném stupni je sokl křížového půdorysu s čelní částí zvlněnou, sokl se směrem nahoru konkávně profilovanými tvary zužuje. Na něm je hranolový podstavec dole rozšířený, s postranními volutami, zakončený nahoře výrazně vysazenou

socha, monument
     Olomouc  (OL)