Působivá drobná barokní stavba. Zděná omítnutá stavba obdélného půdorysu. Fasády ze tří stran členěny na nárožích pilastry na soklech s vysokými úseky kladí. Nad průčelím orientovaným k silnici rozeklaný trojúhelníkový štít. Nahoře železný kovaný křížek. Památkově chráněno od r. 1964.
Kaplička v olomouckých Chválkovicích
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Kaplička stojí u silnice, vedoucí z olomoucké městské části Chválkovice do Samotišek a na Svatý Kopeček. Sochu najdeme na konci Chválkovic, asi 310 m od kostela, po levé straně, směrem na Samotišky a Svatý Kopeček, skoro až u domova seniorů.

historie

Působivá drobná barokní stavba. Je součástí souboru drobných staveb poutní aleje vedoucí z kláštera Hradisko na Sv. Kopeček. Důležitý prvek v prostředí obce.

popis

Drobná zděná omítnutá stavba obdélného půdorysu o rozměrech 1,5 x 2,35 m, výšky 3,4 m, se sedlovou střechou krytou pálenou taškou bobrovkou. Fasády jsou ze tří stran členěny na nárožích pilastry na soklech s vysokými úseky kladí, zakončenými římsou, která přechází do oběžné hlavní římsy. Pouze zadní fasáda je hladká, jen s mělkou obdélnou nikou. Nad průčelím orientovaným k silnici je rozeklaný, v základě trojúhelníkový štít, v jehož střední