Kaple sv. Petra a Pavla je drobná zachovalá stavba. Zděná jednoduchá kaple stojí mezi domy. Je obdélníkového půdorysu s polygonálním závěrem. Průčelí s plochými pilastry na nároží. Příklad lokální architektonické produkce. Kulturní památka od r. 2009.
Kaple sv. Petra a Pavla v mohelnických Horních Krčmách
© Pavel Vítek 10/2019
Horní Krčmy jsou část města Mohelnice, v podstatě jeho předměstím. Kaple sv. Petra a Pavla je od centra Mohelnice vzdálena asi 1,5 km jižním směrem.
Pael Vítek, 19.10. 2019

popis

Kaple sv. Petra a Pavla je drobná, v pěkném stavu zachovaná historizující stavba s řadou původních architektonických prvků, malebnou, silně emotivně působící součást zástavby obce. Zděná jednoduchá kaple stojí samostatně mezi domy. Je obdélníkového půdorysu s polygonálním závěrem. Střecha je sedlová, nad presbytářem zvalbená, krytá břidlicí, uprostřed s otevřenou šestibokou zvonicí s dřevěnými sloupy s iluzivní dřevěnou kružbou, nesoucími

Šumperk  (SU)
    Mohelnice