Kaple postavena roku 1850. Příklad lidové stavby. Při rekonstrukci v roce 1911 přistavěna nová a větší věž. Před kapličkou od roku 1881 kamenný kříž. Poslední rekonstrukce kaple a okolí poč. 21. stol.
Kaple Panny Marie v Křemačově u Mohelnice
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Ves Křemačov je místní částí města Mohelnice. Leží 3,5 km od centra Mohelnice severozápadním směrem. Prochází jí místní komunikace, vedoucí např. z Mohelnice do Mírova. Kapli Panny Marie najdeme v centru na malé návsi.

popis

První písemná zmínka o Křemačově pochází z roku 1273. Kaple Panny Marie na návsi byla postavena v roce 1850. Jedná se o hezký příklad lidové stavby. První rekonstrukcí prošla kaple v roce 1902, kdy dostala novou omítku a bílý vzhled a byla upravena i brána do kaple. Rozsáhlejší změna přišla v roce 1911, kdy byla ke kapli přistavěna nová a větší věž. Kříž před křemačovskou kapličkou byl vztyčen v roce 1881. O tom svědčí letopočet vytesaný na

Šumperk  (SU)
    Křemačov