V roce 1888 na návsi v Týnečku postavena kaple Neposkvrněného početí Panny Marie. Původní barokní morový sloup, který na místě stál, zbourán. Nad portálem socha sv. Floriána.
Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie v olomoucké části Týneček
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Olomouckou městskou čtvrť Týneček najdeme na severovýchodní straně města, pří výpadovce silnice do Šternberka. Týneček je z města dostupný autobusovou linkou MHD č. 13 a i dalšími autobusovými linkami, které přes Týneček vedou. Kaple stojí ve středu městské části.

popis

V roce 1888 byla na návsi, nyní Blodkově náměstí, postavena kaple Neposkvrněného početí Panny Marie. Na tomto místě stál původně barokní morový sloup, který zde postavili jezuité v době, kdy Týneček patřil tomuto řádu. Sloup byl zbourán a ustoupil stavbě kaple. Nad portálem kaple je umístěna socha sv. Floriána. Týneček se stal součástí města Olomouce až k 1. květnu 1974.

Olomouc  (OL)
    Olomouc-Týneček