Kamenná barokní socha stojí v poutní aleji. Kvalitní barokní sochařská práce. Střední římsa překryta mohutnými volutami, nad nimi hlavy andílků s křídly. Světec je oblečen do dlouhých nařasených šatů. V pravé ruce drží obrázek hlavy Krista. Památkově je chráněno od r. 1964.
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Socha sv. Judy Tadeáše stojí u silnice, vedoucí z olomoucké městské části Chválkovice do Samotišek a na Svatý Kopeček. Sochu najdeme asi 1,5 km západně od posledních domů Chválkovic po levé straně. Okolo z Chválkovic do Samotišek a na Svatý Kopeček vede hezká asfaltová cyklostezka.

historie

Kamenná barokní socha stojí v poutní aleji v polích na rozcestí poblíž bývalé vojenské prachárny. Jedná se o kvalitní barokní sochařskou práci vyšší úrovně. Socha je důležitý krajinotvorný prvek, součást souboru drobné architektury poutní aleje, která vedla z Klášterního Hradiska u Olomouce na Svatý Kopeček.

popis

Na betonovém stupni je umístěn dvoustupňový, dole se rozšiřující podstavec. Stupně jsou odděleny římsou. Střední římsa z větší části překryta na třech stranách mohutnými volutami přecházejícími do akantových listů, nad nimi hlavy andílků s křídly. Na čelní straně spodní části podstavce je oválná kartuš rámovaná akantem s pentlí, v ní je jen částečně čitelný nápis. Vzadu na prostřední římse je nápis nečitelný. Postava sv. Tadeáše v kontrapostu

socha, monument
     Olomouc  (OL)