V roce 1888 na návsi v Týnečku postavena kaple Neposkvrněného početí Panny Marie. Původní barokní morový sloup, který na místě stál, zbourán. Nad portálem socha sv. Floriána.
Sousoší anděla s poutníkem v olomoucké části Chválkovice
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Sousoší anděla s poutníkem stojí u silnice, vedoucí z olomoucké městské části Chválkovice do Samotišek a na Svatý Kopeček. Sochu najdeme na konci Chválkovic, asi 220 m od kostela, po levé straně směrem na Samotišky a Svatý Kopeček.

popis

Sousoší Anděla s poutníkem je ojedinělé sochařské dílo velmi dobré umělecké úrovně. Je součástí souboru drobných staveb poutní aleje vedoucí z olomouckého Klášterního Hradiska na Svatý Kopeček. Jde o důležitý prvek dotvářející prostředí obce. Sousoší je vysoké cca 4,5 m, materiálem je pískovec. Asymetrický postament stojící na dvou kamenných stupních je složen ze dvou nestejně vysokých hranolových podstavců propojených konkávně stoupající