Kostel prvně vzpomínaný v r. 1505 vznikl původně jako gotická stavba na románském základě. Později renesančně a barokně upraven. Po r. 1838 byla loď prodloužena, v r. 1916 vyhořel. Dnes není přístupný veřejnosti.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Boskovice jsou moravským městem ležícím na hranicích Drahanské vrchoviny v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, 14 km severně od okresního města a 33 km severně od Brna. Nejvýznamnější památkou a turistickým cílem je mohutná zřícenina hradu ze 13. století. Za navštívení stojí i empírový zámek s parkem a několika dalšími objekty. K majetku panstva patřil také pivovar ze 17. stol. K dalším památkám patří například synagoga s židovským ghettem, radnice nebo barokní rezidence, kostel sv. Jakuba Staršího a kostel Všech svatých, který se nachází v centru města u nároží Havlíčkovy a Hybešovy ulice. Římskokatolický kostel Všech svatých patří k nejstarším stavbám města Boskovice. Kostel není přístupný veřejnosti.

historie

První písemný doklad o tomto kostele pochází z roku 1505. Gotický kostel byl postaven pravděpodobně v průběhu 15. století na starším základě a není proto vyloučeno, že jeho obvodové zdi a kněžiště ukrývají jádro raně středověké románské stavby. Kostel byl mnohokrát přestavován a opravován. K renesančním a později barokním úpravám došlo například v letech 1596, 1567 a 1718. Po roce 1838 byla loď prodloužena téměř na dvojnásobek původní délky.

Luděk Vláčil - zdroj: zdroj: památkový katalog, http://www.historickasidla.cz a další, 5.11. 2019

popis

Kostel je jednolodní, v jádru gotickou stavbou s výraznými renesančními a barokními úpravami. Je obklopen parkově upraveným nevyužívaným hřbitovem chráněným ohradní zdí. Stavba je orientovaná, podélná, s plochostropou lodí a odsazeným kněžištěm přibližně čtvercového půdorysu. K severní zdi lodi přiléhá čtyřboká sakristie. Střecha je dřevěná s polygonální lucernou. V hladkých fasádách kněžiště a východní části lodi jsou prolomena úzká okna s

Blansko  (BK)
    Boskovice