Stavba byla zahájena 7. dubna 1940 podle projektu boskovického architekta a stavitele Karla Fabiánka. Kostel Českobratrské církve evangelické byl otevřen při slavnostních bohoslužbách 29. června 1941. Od r. 1996 je kulturní památka ČR.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Boskovice jsou moravským městem ležícím na hranicích Drahanské vrchoviny v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, 14 km severně od okresního města a 33 km severně od Brna. Nejvýznamnější památkou a turistickým cílem je mohutná zřícenina hradu ze 13. století. Za navštívení stojí i empírový zámek s parkem a několika dalšími objekty. K majetku panstva patřil také pivovar ze 17. stol. K dalším památkám patří například synagoga s židovským ghettem, radnice nebo barokní rezidence, kostel sv. Jakuba Staršího a kostel Všech svatých. K mladším sakrálním stavbám patří pravoslavný chrám sv. Jana Theologa a evangelický kostel s dominantní věží zakončenou knihou a kalichem, který stojí v centru města na nároží Hybešovy ulice a náměstí 9. května.

historie

Po zřízení kazatelny v boskovickém gymnáziu roku 1924 se brzy ukázalo, že vypůjčená místnost v budově nebude dostačovat. Začalo se proto uvažovat o vybudování nové modlitebny. Na jaře 1935 byl od města zakoupen vhodný pozemek pro vznik kostela. Stavba začala 7. dubna 1940. Nový kostel byl otevřen při slavnostních bohoslužbách 29. června 1941 za účasti brněnského seniora dr. V. Hájka, synodního seniora dr. J. Křenka, boskovického starosty Večeři

Jiří Špaček a Luděk Vláčil - zdroj: http://boskovice.evangnet.cz a další, 12.10. 2019

popis

Jednolodní plochostropá funkcionalistická stavba se zřetelným vlivem modernistických postupů je zdařilým příkladem jejich uplatnění pro duchovní potřeby. Průčelí, vybíhající do oboustranných rizalitů, je ve spodní části prolomeno třemi prosklenými vstupy, nad nimi je pak na jednoduché římse položena plochá střecha. Na průčelí navazující hlavní loď je osvětlena vertikálními pásy oken. Rizality jsou z boku osvětleny dvěma pásy oken, mezi nimiž se

Blansko  (BK)
    Boskovice