Panskou jízdárnu nechal v roce 1870 vybudovat v historizujícím duchu tudorovské gotiky hrabě Mensdorff-Pouilly. Původnímu účelu sloužila i po 2. světové válce. Později využívána jako skladiště, sportovní hala a diskotéka, která je zde dodnes.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Boskovice jsou moravským městem ležícím na hranicích Drahanské vrchoviny v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, 14 km severně od Blanska a 33 km severně od Brna. Nejvýznamnější památkou a turistickým cílem je mohutná zřícenina hradu ze 13. století. K dalším památkám patří například synagoga s židovským ghettem, kostel svatého Jakuba Staršího, kostel Všech svatých, radnice nebo barokní rezidence. Za navštívení stojí i expozice muzea nacházející se v několika, také již výše zmíněných budovách a empírový zámek s parkem a několika dalšími objekty.

historie

Na východním okraji zámeckého parku, v dnešní ulici Hradní, nechal v roce 1870 hrabě Mensdorff-Pouilly vybudovat novogotickou historizující panskou jízdárnu v duchu tudorovské gotiky. V horní části objektu se původně nacházely stáje a v dolní snížené části vlastní jízdárna. Obě části stavby jsou architektonicky sjednoceny kamenným cimbuřím a lomenými okny. Jízdárna původně bývala součástí zámeckého komplexu. Svému účelu jízdárna sloužila ještě

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.regionboskovicko.cz a další, 9.10. 2019

popis

Dvoukřídlá jízdárna tvoří půdorys tvaru písmene L a na ni dnes navazují novostavby. Celý objekt je částečně zapuštěný do terénu. Delší dolní křídlo je ve štítovém průčelí v ose prolomeno sdruženým oknem s profilovaným kamenným ostěním a dvojicí kamenných rozet vyplněnými plamínkovou kružbou po stranách. Pásová profilovaná římsa odděluje trojúhelníkový štít s cimbuřím a kamennou rozetou uprostřed. Jižní průčelí je prolomeno sedmi osami hrotitých

Blansko  (BK)
    Boskovice