Zámecký skleník byl postaven v letech 1826–1829 architektem Josefem Hájkem v duchu pozdního klasicismu. Svému účelu sloužil až do německé okupace. V letech 1950–1953 byl upraven pro kulturní účely, k nimž slouží dodnes.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Boskovice jsou moravským městem ležícím na hranicích Drahanské vrchoviny v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, 14 km severně od Blanska a 33 km severně od Brna. Nejvýznamnější památkou a turistickým cílem je mohutná zřícenina hradu ze 13. století. K dalším památkám patří například synagoga s židovským ghettem, kostel sv. Jakuba Staršího, kostel Všech svatých, radnice nebo barokní rezidence. Za navštívení stojí i expozice muzea nacházející se v několika, také již výše zmíněných budovách a empírový zámek s parkem a několika dalšími objekty, k nimž patří i skleník stojící v Hradní ulici východně od zámku nad panským dvorem.

historie

Zámecký skleník stojící východně od zámku byl postaven v letech 1826–1829 architektem Josefem Hájkem v duchu doznívajícího klasicismu. Skleník vznikl na místě, kde stávaly panské ovčíny, zničené při požáru v roce 1823. Skleník sloužil k pěstování teplomilných rostlin až do okupace. Ještě v září roku 1935 se v něm konala velká hospodářská výstava. Od 50. let 20. století byl objekt majetkem města Boskovice. V letech 1950–1953 proběhla celková

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.regionboskovicko.cz, https://pamatkovykatalog.cz/skl a další, 5.11. 2019

popis

Skleník je přízemní pozdě klasicistní budova pravidelného obdélníkového půdorysu o rozměrech 48 x 11,5 m s 15 prosklenými arkádami na toskánských sloupech, které směřují k jihu do zámeckého parku. Stavba je inspirována návrhem J. Ch. Krafta na skleník pro Národní zahradu v Paříži z r. 1801.