Novogotická kaple Panny Marie Bolestné byla založena majitelem boskovického panství hrabětem Alfonsem Friedrichem Mensdorff-Pouillym v r. 1873. Od r. 1958 je zapsána v seznamu kulturních památek ČR.
© Luděk Vláčil 10/2019
Graficke pismenko Boskovice jsou moravským městem ležícím na hranicích Drahanské vrchoviny v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, 14 km severně od Blanska a 33 km severně od Brna. Dnes mají kolem 12000 obyvatel. Křižují se tu silnice II/150 (křižovatka se silnicí I/43 u Sebranic – Prostějov) a silnice I/374 (Jevíčko-Blansko). Na západním okraji města se nachází místní nádraží na trati 262 (Skalice nad Svitavou-Velké Opatovice). Nejvýznamnější památkou a turistickým cílem je mohutná zřícenina hradu ze 13. století. K dalším památkám patří například synagoga s židovským ghettem, kostel svatého Jakuba Staršího, kostel Všech svatých, radnice nebo barokní rezidence. Za ...
Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: https://www.regionboskovicko.cz a další, 3.11. 2019

historie

Kaple Panny Marie Bolestné, dominanta návsi někdejší místní části Bělá, byla vystavěna majitelem boskovického panství hrabětem Alfonsem Friedrichem Mensdorff-Pouillym v roce 1873. Stavba byla postavena ve stylu historického eklekticismu s výraznými gotickými prvky. Od roku 1958 je zapsána v seznamu kulturních památek ČR. V roce 1998 byla rekonstruována a opatřena automatickým zvoněním. Další opravy proběhly v roce 2009.
    Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: https://www.regionboskovicko.cz, https://blanensky.denik.cz a další, 3.11. 2019

popis

Volně stojící kaple byla postavena v novogotickém slohu na obdélníkovém půdorysu se segmentovým závěrem, nad nímž se tyčí čtyřboká hvězdička. Hladká štítová fasáda se zkoseným nárožím je prolomena dvakrát odstupňovaným hrotitým portálem s nadpražím. Nad vchodem je umístěno kruhové okno s profilovanou šambránou. Boční fasáda má rýhování v omítce a je prolomena jedním oknem na každé straně. Okna jsou s hrotitými záklenky. Zvonicové patro výrazné

Jiří Špaček a Luděk Vláčil-zdroj: památkový katalog a další, 3.11. 2019

není známo