Kaple Panny Marie Loretánské s dominantní zvonicí stojí od roku 1771. Zvon, který je zavěšen ve věži, nese letopočet 1792. V roce 1881 zhotovena nová věž. Celková rekonstrukce na přelomu tisíciletí. Kaple prostě zařízena. Zvenčí je do stěny vsazena pamětní deska obětem druhé světové války.
Kaple Panny Marie Loretánské v olomoucké městské části Neředín
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Olomoucká městská část Neředín leží na západním kraji města, nedaleko olomouckého letiště. Kapličku najdeme v historickém Starém Neředíně, asi 500 m jižně od hlavního olomouckého hřbitova.

historie

V pomyslném středu bývalé návsi se nachází kaple Panny Marie Loretánské. Původně zde stála jen zvonice. Marie Terezie vydala roku 1751 ohňový patent, který nařizoval, že se požáry musí vyhlašovat zvonem. Zvon původně visel jen na trámu na stromě. Postupně vrchnost povolila důstojnou, historicky zajímavou kapličku. Zvon nese jméno sv. Antonína. Za 2. světové války umlkl, byl ukryt před roztavením. Ztratil sice svůj pěkný zvuk, ale zručný kovář

popis

Nevelká kaple Panny Marie Loretánské s dominantní zvonicí tu stojí od roku 1771. Zvon, který je zavěšen ve věži, nese letopočet 1792. Písemné prameny v archivech dále mluví zejména o opravách, například v roce 1881 byla zhotovena nová věž. Opravovalo se také za války v roce 1940. To ale byla na dlouhou dobu oprava poslední. Půvab kapli po letech přehlížení vrátila až celková rekonstrukce na přelomu tisíciletí. Kaple je prostě zařízena. V

Olomouc  (OL)
    Olomouc-Neředín