Hrady.cz
Přes 13 metrů vysoká rozhledna na Městské hoře byla otevřena roku 1936 jako součást vodojemu. Uzavřena byla v 90. letech 20. století, znovuotevření se dočkala po rekonstrukci v roce 1999.
Pohled na rozhlednu z hlavního Husova náměstí
Graficke pismenko Berounská rozhledna vyrostla náhodou. V roce 1934 získala berounská firma Jelínek a synové zakázku na výstavbu vodojemu na Městské hoře. Sama příšla s iniciativou, že stavbu rozšíří o další účelový objekt, právě o betonovou vyhlídkovou věž. Spočítala, že realizace tohoto nápadu by přišla na 50 tisíc korun. Radním se tato myšlenka zalíbila, ale z městské pokladny uvilnili pro tento účel pouze 35 tisíc korun. Firma poněkud pozměnila původní projekt , trochu se uskrovnila ve svém zisku a stavbu provedla.
Rozhledna byla poprvé otevřena o velikonočních svátcích roku 1936. Jejím provozovatelem bylo město o její chod se staral válečný invalida, který měl odměnu 20 % z vybraného vstupného.
V 90. letech 20. století byla rozhledna uzavřena, znovuotevření se dočkala po rekonstrukci v roce 1999.