Kaple sv. Donáta postavena roku 1744 v barokním slohu. Jedná se o polní kapli na obdélníkovém půdorysu s půlkruhovým závěrem. Doklad barokní architektury přenesené do drobné lidové formy s významným umístěním v krajině. Kulturní památka od roku 1964.
Kaple sv.Donáta v Bystrovanech pod Svatým Kopečkem
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Bukovany se nachází 5 km severovýchodně od východního okraje Olomouce a 3 km jižně od Svatého Kopečku. Ke kapli se z obce dostaneme na její severní straně po polní cestě, která vede na Svatý Kopeček.

pověsti

Sv. Donát z Arezza pocházel pravděpodobně z Říma, někde se hovoří i o Nikomédii. Udává se, že v době pronásledování ztratil rodiče a ujal se ho biskup z Arezza, který ho připravil k duchovní službě a postupně mu udělil jáhenské a kněžské svěcení. Nakonec se Donát stal v Arezzu biskupem a legendy mu přičítají mnohé zázraky, které se odrážejí v jeho atributech. Jedná se o přemožení draka, který měl otrávit studnu, o zázračné obnovení rozbitého

Pavel Vítek – zdroj: Životopisy svatých, 29.9. 2019

popis

Kaple sv. Donáta byla postavena roku 1744 v barokním stylu. Jedná se o polní kapli na obdélníkovém půdorysu s půlkruhovým závěrem. Vstupní průčelí je členěno pilastry, boční fasády mají pilastry na rozích. Nad korunní římsou, kryté pálenou krytinou bobrovkou na způsob podlomenice je umístěn dvoustupňový štít. Spodní část na bocích projmutá, členěná pilastry, v ose mělký obdélníkový výklenek. Vrchol štítu ve tvaru trojúhelníku je oddělen od