Kaple sv. Bartoloměje byla postavena v roce 1883 jako náhrada za zbořenou zvonici. Stavbu provedl zednický mistr Josef Miller z Pivína. V letech 1967 a 2010 byla kaple opravena.
© Luděk Vláčil 09/2019
Graficke pismenko Tvorovice je malá hanácká obec ležící v okrese Prostějov v Olomouckém kraji. Žije zde kolem 280 obyvatel. Nejstarší pamětihodností obce byl až do počátku 21. století hraniční kámen Josefínského vyměřování, který však v letech 2002 až 2006 zmizel. Významnější památkou je tedy již pouze kaple sv. Bartoloměje, socha Panny Marie a několik křížů z 19. stol. Tvorovice patří pod správu římskokatolické farnosti Klenovice na Hané.

historie

Nejstarší známá písemná zmínka o vsi pochází z roku 1367. Dnešní obec se skládá ze dvou částí, Starých Tvorovic a malé osady zvané Nové Tvorovice. V roce 1831 byla na návsi ve Starých Tvorovicích postavena čtyřhranná zděná zvonice. Časem však zvonice začala překážet rostoucímu provozu a proto byla zbořena. Materiál částečně posloužil na vybudování kapličky, postavené roku 1883 na rozcestí asi 200 metrů západním směrem od místa, kde stávala

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.tvorovice.cz a další, 26.9. 2019