Sousoší Bolestné Panny Marie s Ježíšem Kristem (tzv. Pieta) dali v r. 1923 zhotovit Arnošt a Magdalena Sekaninovi z Hablova č. 18. V neděli dne 9. září 1923 bylo sousoší slavnostně vysvěceno olšanským farářem Ondřejem Otáhalem za účasti mnoha obyvatel z okolí.
© Luděk Vláčil 09/2019
Graficke pismenko Osada Hablov byla založena při parcelaci klášterního dvora v roce 1786. Svůj název získala podle sekretáře matice Johanna Habela, který dohlížel na parcelaci pozemků.
Sousoší Bolestné Panny Marie s Ježíšem Kristem (tzv. sousoší Piety, Pieta) dali v roce 1923 zhotovit Arnošt a Magdalena Sekaninovi z Hablova č. 18. V neděli dne 9. září 1923 bylo sousoší slavnostně vysvěceno olšanským farářem Ondřejem Otáhalem za účasti mnoha obyvatel z okolí.
Luděk Vláčil - zdroj: publikace Olšany u Prostějova Památky, Hana Nováková a Jarmila Hložková, 2018, 16.9. 2019

popis

Sousoší (tzv. Pieta) stojící na velkém podstavci u silnice mezi obcí Olšany a místní částí Hablov zachycuje Pannu Marii Bolestnou držící v klíně mrtvého Ježíše Krista sejmutého z kříže. Na čelní straně je mramorová deska nesoucí nápis: Rač u Syna drahá máti laskavě se přimlouvati, ať Svou ruku vztáhne k nám a laskavě žehná nám. Na zadní straně je, dnes již obtížně čitelný nápis: ....Marie .... Arnošt a Magdalena SEKANINOVI 1923