Hrad poprvé zmiňován v roce 1323. Majetkem Šošovců až do zániku v 17. stol. V letech 1451-1459 v rukou bratřického vojska. Během mocenských bojů o uherský trůn dobyt v letech 1556 a 1558. Zbořen císařským vojskem v roce 1673. Poté zdroj stavebního materiálu pro farní kostel a zámek.
Polygonální bašta (nalevo) a zachovalá část západní hradby (napravo).
Graficke pismenko Zřícenina hradu Veľký Kamenec stojí na holém izolovaném kopci nad stejnojmennou vesnicí, nedaleko od maďarské hranice. Plochá krajina severně a východně od hradu je součástí Východoslovenské nížiny. Jižním směrem na ni navazují roviny východního Maďarska. Západně od hradu se rozkládá slovenská část známé vinařské oblasti Tokaj. Do Veľkého Kamence jezdí autobusy z okresního města Trebišova přes Slovenské Nové Mesto. Přibližně 3 km severně od vesnice je vlaková zastávka Somotor na trati z Košic do Čierné nad Tisou. Vesnice má přibližně 780 obyvatel. Její maďarské jméno je Nagy Kövesd. Severně od hradu stojí o samotě barokní farní kostel sv. Josefa, ženicha Panny Marie. ...

historie

Obec Kuezd (Kevežd) je poprvé zmiňována v roce 1283. V roce 1332 je písemně doložena její fara. Do roku 1288 bylo panství v rukou Ratoldovců. Hrad mohl vzniknout již někdy ke konci 13. stol. Matěj a Ratold v roce 1288 směnili panství s Bokšovci. Za nich je hrad poprvé zmiňován v roce 1323 při majetkové dělbě mezi členy rodu. Jednou rodovou větví byli Šošovci, kteří hrad vlastnili až do jeho zániku v 17. stol. Během 14. a 15. stol. byl ale

popis

Přibližně trojúhelné jádro hradu zaujalo vrchol hradního kopce. Nejlépe bylo chráněno strmým svahem na východní straně. Na zbylých třech stranách je chránil příkop a před ním navršený val. Na severní přístupové straně byl val širší. Mohlo tu být malé předhradí. Brána hradu byla přístupná po mostě přes příkop. Hradu původně dominovala čtvercová věž o stranách 7.7 x 7.7 m. Obvodová hradba byla silná přibližně 1.7 m. S výjimkou její dosud stojící

Pavel Semple, zdroj: (M. Plaček, M Bóna, Encyklopedie Slovenských Hradů, Libri, Praha, 2007), 15.9. 2019