Současný kostel vznikl v l. 1854-1874. Architekti inspirováni francouzskými gotickými i barokními kostely. Postaven ve slohu eklektismu. V letech 2011-2014 byl uzavřen kvůli havarijnímu stavu. Uvnitř kostela socha Černé Madony s dítětem, starožitná kazatelna, zpovědnice a dřevěná socha sv. Kateřiny.
Kostel sv. Kateřiny v Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Kostel sv. Kateřiny leží asi 600 m severozápadně od Grote Markt – Velkého náměstí. Ke kostelu dojedeme metrem č. 1 a5 a nebo městskými autobusy 71, 126, 127 a 128.

historie

Na tomto místě byla od roku 1200 církevní stavba. Kostel vznikl na místě dřívějšího bruselského přístavu a Rybího trhu. Další kostel na tomto místě byl postaven v 15. století. Současný kostel vznikl v letech 1854 až 1874 podle návrhu architekta Josepha Poelaerta. Na vzniku kostela se dále podílel architekt Wynand Janssen. Oba architekti se inspirovali gotickými i barokními kostely ve Francii jako je např. kostel sv. Eustache u Paříže. Kostel je

popis

Kostel sv. Kateřiny se nachází v centru Bruselu na Náměstí svaté Kateřiny. V roce 1950 byla diskutována možnost stržení kostela a rozšíření okolního náměstí, což však nakonec nebylo realizováno. Kostel byl v letech 2011 - 2014 uzavřen kvůli havarijnímu stavu. Přestože je nezbytná jeho rekonstrukce, byl roku 2014 opět otevřen pro bohoslužby. Uvnitř kostela můžeme obdivovat sochu Černé Madony s dítětem z patnáctého století, stojící na oltáři za