Justiční palác postaven v letech 1866-1883 v eklektickém stylu podle plánů Josefa Poelarta. Nejmohutnější stavba 19. stol. v Evropě. Za 2. svět. války zapálila německá armáda palác s cílem jej zničit. Poté zahájena rekonstrukce. Od r. 1980 palác v havarijním stavu. Od té doby opravy a rekonstrukce.
Justiční palácv Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Bruselský Justiční palác leží asi 1,5 km jižně od centu města, od Grande-Place. Také k Justičnímu paláci dojdeme od Královského paláce, který leží asi 1,5 km severovýchodně. K Justičnímu paláci můžeme dojet tramvajemi č. 92 a 93, autobusem 33 a nedaleko má i zastávky metro č. 2 a 6. Kolmo k paláci vede od Královského paláce široká Rue de Régence (Ulice vladařství).

historie

Palais de Justice (Justiční palác) byl postaven v letech 1866 - 1883 v eklektickém stylu podle plánů Josefa Poelarta. Jedná se o nejmohutnější stavbu 19. stol. v Evropě. Je jednou z dominantních staveb belgické metropole Bruselu. Nachází se v jihovýchodní části města a jedná se o největší stavbu zbudovanou pro účely soudní moci na světě. Nachází se na vrcholku Galgenberg, kde byli ve středověku popravováni bruselští kriminálníci. Cena výstavby

popis

Budova dosahuje se svojí kupolí výšky 105 m. Čtvercový půdorys objektu má rozměry 160 x150 m. Všechny prostory uvnitř paláce mají dohromady rozlohu 26 000 m2. V současné době je to dosud největší soudní budova na světě. Jeho celková plocha je 52 464 m2, se zastavěnou plochou 26 006 m2 (porovnání s 22 000 m2 baziliky sv. Petra v Římě). Se svými titanickými kolonádami, pilastry a různými prvky klasické antické architektury nabízí palác show, která