Kostel z roku 1774 stojí na místě dřevěného protestantského (1569-1773). V průběhu let prožil několik poškození. V letech 1823-1826 přestavěn v klasicistním stylu stavitelem Vavřincem Müllerem na jeho náklady.
Graficke pismenko V Karviné, části Fryštát stojí kostel sv. Marka. Někdy se nazývá Pohřebním kostelem (název vznikl od konáná zádušných mší) a spadá pod římskokatolickou církev. Samotný kostel z roku 1774 stojí na místě bývalého protestantského dřevěného kostelíka z roku 1569. Po třicetileté válce byl zabaven katolíky a roku 1773 zbourán. Tehdejší nová stavba však brzy prošla několika katastrofami. Hned v roce 1781 po požáru byla narušena jeho statika. Po opravách ho v roce 1786 postihlo zemětřesení a způsobilo vážné trhliny ve zdivu. V roce 1823 ho poškodil další požár. Poškozený kostel v letech 1823 - 1826 na své náklady opravil stavitel Vavřinec Müller. ...