Skleníky postaveny v roce 1874 na příkaz krále Leopolda II. Zahrada se skleníky se nachází u hlavního královského paláce. Šestnáct navzájem propojených skleníků, kterým dominuje kupole zimní zahrady. Pro veřejnost přístupno jen v dubnu a květnu.
Skleníky u Královského zámku v Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Královské zahrady leží nedaleko královského sídla ve čtvrti Laken. Královský palác i zahrady se nacházejí asi 2 km jihovýchodně od Atomia.

historie

O stavbě skleníků rozhodl král Leopold II. v roce 1874. Autory skleníkového areálu jsou Victor Horty a Sabina Rosenkrancová. Zahrada se nachází u hlavního královského paláce. Je zde velké množství zeleně, květin, ale i vodopádů s fontánkami. V této královské zahradě jsou umístěny známé exotické skleníky Serres van Laken. Postupně bylo vytvořeno šestnáct navzájem propojených skleníků, kterým dominuje kupole zimní zahrady.

popis

Milovníci květin a zeleně musí v Bruselu určitě navštívit známé exotické skleníky Serres van Laken, které jsou umístěny v Královské zahradě. Postupně zde bylo vytvořeno 16 navzájem propojených skleníků, kterým dominuje kupole zimní zahrady. Je zde k vidění palmový skleník, čajový skleník, japonská pagoda, čínský pavilon nebo Kongo skleník – pojmenovaný podle bývalé belgické kolonie. Každým rokem v období přelomu dubna a května jsou na deset dnů