Raně barokní sloup se sochou sv. Alžběty z první třetiny 17. století dala postavit hraběnka Elisabetha Seydlic ze Schönfeldu. Po roce 1945 sloup chátral. Při výstavbě panelového sídliště byl odstraněn z původního místa a na počátku 21. století byl obnoven na novém místě nedaleko městského muzea.
© Milan Caha 08/2019
Žlutice jsou městem s bohatstvím památek a dalších turisticky přitažlivých míst. První písemná zmínka o nich je z roku 1140. Od 13. století patřily pánům z Rýzmburka, největšího rozkvětu však dosáhly za vlastnictví husitského hejtmana Jakoubka z Vřesovic. Město lze snadno navštívit hromadnou dopravou (je zde i železniční stanice), autem se do města lze dostat ze severu ze silnice na Karlovy Vary nebo z jihu ze severního Plzeňska. Městem prochází několik značených turistických tras, cyklotras a je tu i několik naučných stezek. Na náměstí je místní muzeum a informační centrum.
7.9. 2019

historie

Sloup se sochou sv. Alžběty z první třetiny 17. století dala postavit hraběnka Elisabetha Seydlic ze Schönfeldu, manželka majitele zdejšího panství Adama Jiřího Kokořovce z Kokořova. Jedná se o jednu z nejstarších dochovaných sochařských prací ve Žluticích. Původně stával v prodloužení Chýšské ulice při cestě k hostinci v Lomnici. Po roce 1945 nebyl udržován, přestože byl v roce 1964 vyhlášen kulturní památkou. Při výstavbě panelového sídliště