Brusel
Gotická radnice je dominantou Grand Place. Stavba ověnčena sochami z 19. stol. K radnici patří vyhlídková věž vysoká 96 metrů. Budova stále slouží své administrativní funkci. Lze si prohlédnout také interiéry, které jsou uměleckým pokladem.
Radnice v Bruselu
© Pavel Vítek 09/2017
Graficke pismenko Náměstí Grande Place v Bruselu je historickým jádrem města. Jeho rozměry jsou 68 x 110 metrů. Je obklopeno výstavnými historickými budovami. Je to prý nejkrásnější náměstí v Evropě. Dominantou náměstí je gotická radnice z 15. století s 96 m vysokou věží. Další významnou budovou je Královský dům (Maison du Roi) a Dům vévodů z Brabantu, který majestátně zabírá celou východní stranu náměstí. Grande Place se nachází v centru Bruselu.

historie

Majestátní dominantou Grand Place je gotická radnice, jejíž historie sahá hluboko do 15. století. Budova je velmi rozsáhlá a zabírá skoro celou jižní stranu náměstí. Celá stavba je ověnčena sochami z 19. století. K radnici patří také vyhlídková věž, která je vysoká 96 metrů. Na věži je pak umístěna socha svatého Michaela, který je patronem Bruselu. Díky své unikátnosti bylo celé náměstí v roce 1998 zapsáno na seznam světového kulturního dědictví

popis

Věž bruselské radnice, francouzsky Hotel de Ville, slouží jako orientační bod. Je vysoká 96 metrů a korunuje ji korouhvička se sochou sv. Michaela, který je patronem Bruselu. Budova radnice představuje největší architektonický skvost na náměstí Grande-Place a stále slouží své administrativní funkci. Majestátní budova zabírá téměř celou jižní stranu náměstí a její historie sahá hluboko do patnáctého století. Stavěla se ve třech etapách – základní